• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Techniek zonnepanelen

Video gedeeld door op in Techniek
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3534
 • 0 reacties

De basiscomponenten van een zonnecel bestaan uit twee lagen silicium, vervaardigd uit fijn zand. De silicium zonnecellen zijn met bepaalde chemische stoffen positief (p-laag) en negatief (n-laag) geladen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden er elektronen uit dit materiaal 'losgestoten'. De beweging van alle losgemaakte elektronen is de elektrische stroom die door de zonnecel loopt.

Zonnecellen worden bij elkaar in een zonnepaneel gemonteerd en het paneel kan zo gelijkstroom leveren. De gelijkstroom kan via een zogenaamde spanningsomvormer worden omgezet in wisselstroom. En dit kan direct in uw huis gebruikt worden.

De productie van een zonnecel kost ook energie, wat echter al binnen 3 jaar door de cel wordt gecompenseerd.

In zuidelijke landen leveren zonnepanelen meer op dan in Nederland, maar toch schijnt de zon ook hier voldoende om stroom te kunnen oogsten. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit op, maar uiteraard minder.

 Wattpiek

Net als bij alle elektrische apparaten is ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in Watt. De productie van elektriciteit door een zonnepaneel is echter niet gelijkmatig, doordat de hoeveelheid ingevallen zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: Wattpiek (Wp). In een testomgeving met ideale (onveranderlijke) omstandigheden levert een paneel van ca. 1,60m bij 1,00m zo'n 240 tot 260 Wattpiek, afhankelijk van het type zonnepaneel.

Bij het berekenen van de werkelijke opbrengst gebruiken installateurs tabellen, om de waarden voor Nederlandse omstandigheden te corrigeren met de hellingshoek en oriëntatie(windrichting) van het paneel.

De opbouw van een installatie

De kabels die van de zonnepanelen afkomen gaan naar een omvormer, een kastje met een transformator die van de gelijkstroom van de panelen wisselstroom maakt. Dat moet, omdat alle elektrische apparaten in huis en ook het elektriciteitsnet buiten het huis alleen met wisselstroom werken.

Omdat we graag weten hoeveel stroom we hebben opgewekt, wordt naast de gewone elektriciteitsmeter een zogeheten bruto-productiemeter in de meterkast geplaatst. Die registreert alle door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit. Een groot deel van de opgewekte stroom wordt via de groepenkast in het eigen huis gebruikt. Een ander deel wordt aan het gewone net terug geleverd.

Laatst aangepast op
Getagged in: techniek zonne-energie

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 19 April 2019