• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Woningwaarde

Geplaatst door op in Financieel
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3196
 • 0 reacties

De Technische Universiteit van Eindhoven heeft onderzocht in hoeverre de aanwezigheid van een PV-installatie (zonnepanelensysteem) bij een woning invloed heeft op de interesse van potentiële huizenkopers. Het blijkt dat maar liefst 78 % van de repondenten aangeeft dat een koopwoning aantrekkelijker wordt gevonden indien zonnepanelen aanwezig zijn en zorg dragen voor (een deel van) de elektriciteitsvoorziening. Deze 78 % van de ondervraagden gaf ook aan meer te willen betalen voor een woning die zonnepanelen op het dak heeft. De respondenten gaven aan dat een woning in hun ogen circa € 7.000 meer waard wordt indien het zonnepanelen heeft. Dat komt grofweg overeen met de aanschafprijs voor een compleet systeem.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het investeren in zonnepanelen lonend is ook indien men binnen afzienbare tijd wil verhuizen. Ondanks dat het systeem dan wellicht nog niet compleet is terugverdiend zal het zichzelf compleet terugverdienen door de hogere verkoopwaarde van de woning.

Volgens een recent afstudeeronderzoek van masterstudent Bouwkunde Thomas Wassink (TU Eindhoven) zijn woningen met zonnepanelen extra aantrekkelijk voor huizenkopers. Van de ondervraagden bleek 78 procent bereid extra te betalen voor de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem op een koopwoning. Uitgaande van een systeem dat 600 euro per jaar bespaart, was de gemiddelde prijs die mensen extra wilden betalen 7000 euro. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een dergelijk systeem. Volgens Wissink hebben zonnepanelen zelfs zo'n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.

Wel is vast te stellen dat uw woning daardoor goedkoper is in de energiekosten(woonlasten) en daarmee een pre heeft in vergelijking tot een vergelijkbare woning.

Laatst aangepast op
0
Getagged in: financieel zonne-energie

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 19 April 2019