• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Eenvoudige besparing voor vloerverwarming eigenaren

Geplaatst door op in Energie besparen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3535
 • 1 reactie

De Energie-cafe presentatie van 22 maart jl. werd afgesloten met een bespaartip voor mensen met een vloerverwarming. Een vloerverwarming is in de meeste gevallen uitgevoerd met een extra pomp. Deze pomp zal zonder aanvullende apparaten dag en nacht, alle dagen blijven draaien. Met een eenvoudig te installeren pompschakelaar kunt u de pomp enkel laten inschakelen wanneer de verwarming aan gaat. Hiermee bespaart u al snel 450 kWh per jaar ofwel € 100,-- tot € 150,-- afhankelijk van het vermogen van uw pomp.


b2ap3_thumbnail_vvps1.pngIn een wijk als de onze zijn honderden woningen voorzien van vloerverwarming. Meestal tot tevredenheid van bewoners, aangezien het comfort wordt verhoogd en de stookkosten worden verlaagd door een gemiddeld lagere ruimtetemperatuur. Vloerverwarming kan worden gecombineerd met radiatoren maar kan ook hoofdverwarming zijn.
Veelal wordt een verdeelset (zie als voorbeeld figuur 1 en 2 ) ergens onzichtbaar weggewerkt. Meer dan een kan ook. Lang niet altijd is men zich er van bewust, dat elke vloerverwarmingset een extra circulatiepomp vereist. Dat een dergelijke pomp elektrische energie nodig heeft zal niemand verbazen.

 

De werking toegelicht
De thermostaat in de woonkamer bepaalt of de cv-ketel warmte moet leveren. Het gevolg is dat er verwarmd water wordt aangevoerd naar radiatoren en vloerverwarmingsset(s) in de woning. De temperatuur van dat water kan oplopen naar 90°C. Voor een radiator of convector is dat prima, echter in slangen in de vloer mag dat maximaal 50°C zijn. Hogere temperaturen kunnen schade aan bijvoorbeeld tegelvloeren berokkenen. Bovendien mag de temperatuur van het vloeroppervlak om gezondheidsredenen niet hoger worden dan ongeveer 28°C.

Toelichting bij figuur 2

b2ap3_thumbnail_vvps2.png

Positie A:  Plaats waar het warme cv-water van de ketel wordt aangeleverd. Een thermostatisch ventiel bewaakt de temperatuur naar de vloer. 
Positie B: Plaats waar het afgekoelde cv-water wordt teruggevoerd naar de ketel.
Positie C: Circulatiepomp die zorgt voor voldoende druk om warm water door de vloerslangen te transporteren. Bovendien zorgt deze pomp voor het mengen van heet water met kouder retourwater uit de vloer om de maximale temperatuur van 50°C niet te overschrijden. Zoals te zien in figuur 1 wordt de pomp middels een stekker en stopcontact van energie voorzien.
Positie D: Vijf (In dit voorbeeld) aansluitingen voor slangen naar de vloer toe.
Positie E: Vijf (In dit voorbeeld) aansluitingen voor slangen die van de vloer terugkomen.

 

Meer over de pomp en zijn verbruik
Zonder aanvullende maatregelen zal de pomp het gehele jaar, ofwel 8760 uren draaien. Zomaar langdurig (tijdens zomermaanden) stilzetten van de pomp kan beschadiging van de pomp opleveren en is af te raden.
In principe hoeft de pomp alleen te draaien als er aanvoer van warmte is vanaf de ketel. Naar schatting zal dat niet meer zijn dan 800 uur per jaar.
Afhankelijk van het type pomp zal het opgenomen vermogen varieren van 20 tot 80 Watt. Zie op het pomptypeplaatje.
Bijvoorbeeld: Bij 60 Watt zal het verbruik per jaar zijn: 8760 * 0,06 * € 0,23 = € 121. Bij 800 uren zal dat niet meer zijn dan 800 * 0,06 * €0,23 = € 11. Ofwel een besparing van € 110 per jaar .

Hoe deze besparing te bereiken?
Met behulp van een speciale pompschakelaar (zie plaatjes 3, 4 en 5) wordt het aantal draaiuren beperkt. In figuur 1 is te zien dat deze schakelaar eenvoudig tussen stekker en wandcontactdoos kan worden geplaatst.
Dergelijke schakelaars starten de pomp zodra de aanvoertemperatuur van de ketel boven de 35°C uitkomt. Dit gebeurt door middel van een aanlegvoeler die eenvoudig op de aanvoerleiding te klemmen is (zie figuur 1).
Indien er 24 uur geen warmtevraag is, zal de pompschakelaar enkele minuten inschakelen om vastzitten van de pomp te vookomen.

Waar kan ik zo een schakelaar kopen en wat zijn de kosten?
In onderstaand overzicht zijn vier mogelijkheden getoond. Door te googlen op "pompschakelaar vloerverwarming" zijn er veel meer te vinden.

b2ap3_thumbnail_vvps3.png Amframatic. Meer (onnodige?) mogelijkheden voor instellingen. Te koop bij o.a. www.groene-energiewinkel.nl voor € 79 + € 6,75 verzendkosten. 
b2ap3_thumbnail_vvps4.png WTH, een bekende leverancier van vloerverwarmingssystemen type WTH D535. Te koop o.a. bij www.installatievakwinkel.nl prijs € 85 + € 6,95 verzendkosten
b2ap3_thumbnail_vvps5.png ECO Pump Switch. Minder bekend fabrikaat. te koop o.a. bij de vloerverwarmingsstore. www.vloerverwarmingsstore.nl. Prijs € 44,95 geen verzendkosten.

b2ap3_thumbnail_vvps6.png

Therminon; Te koop in de winkel van Warmteservice aan de Jules Verneweg in Tilburg voor € 37.59.


Terugverdientijd

Afhankelijk van het type pomp en het type schakelaar wordt de investering terugverdiend in een half tot een jaar. Hieronder vind u de VV Pompschakelaar Calculator waarmee u zeer eenvoudig en vrijblijvend de terugverdientijd kunt berekenen.

Bereken eenvoudig uw besparing door het plaatsen van een pompschakelaar.

Uw e-mailadres word enkel gebruikt om de berekening naar u te mailen. Het mailadres zal niet worden opgeslagen in een database en ook niet worden gebruikt voor een nieuwsbrief.
 

 

Laatst aangepast op
0

Reacties

 • Gast
  Ryanne Slabbekoorn vrijdag, 06 July 2018

  Aan de pomp switch zo meer aandacht besteed moeten worden, of eventueel door de installateur meteen toegevoegd moeten worden.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 19 April 2019