• Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Uw convectorput onder de loep

Geplaatst door op in Energie besparen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 10501
 • 11 reacties

Convectorputten worden veel toegepast op plaatsen waar warmte nodig is maar waar een radiator niet gewenst is. Op zichzelf een eenvoudige oplossing waar toch wel het een en ander verkeerd mee kan gaan.

Onjuist uitgevoerde convectorputten kunnen leiden tot te weinig capaciteit en ook tot verhoogd energiegebruik. Door het onbreken van stralingswarmte (100% convectief) is een hogere ruimtetemperatuur nodig voor hetzelfde comfort als bij toepassing van een radiator. Een aantal aspecten verdient de aandacht:

1. De plaats van de convector in de put.

Zoals op onderstaande tekening aangegeven kan de convector op twee manieren in de put worden geplaatst. Eigenlijk op drie manieren aangezien de linker situatie twee mogelijkgeden biedt. Convector aan de raamzijde of aan de vertrekzijde. Het rechterplaatje toont de opstelling als er sprake is van een koude vloer (geen vloerverwarming). Bij het linker plaatje dient de convector te liggen aan de warme zijde. Dus nooit aan de raamzijde. Koude lucht van het raam dient niet in botsing te komen met de opstijgende warme lucht.

Zoals in de tekening aangegeven dienen de schotten tot juist onder het rooster te worden aangebracht. Bovendien moeten de waarden van de onderstaande tabel min of meer te worden aangehouden. De maat h1 moet groot genoeg zijn om luchttoestroming naar de convector niet te belemmeren. De maat H bepaalt de warmteafgifte, in combinatie met de watertemperatuur en de convectorselektie. Hoe dieper de put, des te meer afgifte.

2. De watertemperatuur

Convectoren in bestaande woningen werden meestal ontworpen op een gemiddelde watertemperatuur van 80 °C. Wanneer die emperatuur wordt verlaagd vermindert de capaciteit zeer snel. Bij 50 °C (maximaal bij warmtepomp) is de capaciteit minder dan 25 % .

3. Gordijnen

Een gordijn boven een convectorput is uit den boze. Ofwel verdwijnt de meeste warmte in de ruimt tussen raam en gordijn ofwel wordt de in- en uitstroming van de lucht gehinderd waardoor weer capaciteitsverlies ontstaat.

4. Afsluiter of themostatische kraan.

Indien een thermostatische radiatorkraan wordt toegepast moet deze voorzien zijn van een voeler op afstand. Doe je dat niet dan is de kans heel groot dat er een verkeerde temperatuur wordt gemeten waardoor de capaciteit weer niet wordt gehaald. In de meeste gevallen wordt de watertemperatuur bepaald door de ruimtethermostaat en heeft een gewone kraan de voorkeur.

5. Isolatie

Vanwege de hogere temperaturen in de put zal het warmteverlies naar kruipruimte of naar de grond sterk worden verhoogd. Daarom is het aan te bevelen om voldoende isolatie van de putwanden en bodem aan te brengen.

6. Verhogen capaciteit door gebruik van een ventilator

Tegenwoordig worden convectoren ook geleverd met ventilatoren om convectoren ook bij lagere temperaturen goed te laten werken. Eventueel kunnen ook in een bestaande convectorput ventilatoren aangebracht worden. Dit versnelt ook de opwarming van een koud vertrek.

 

Heeft u nog vragen of wilt u meer diepgang, dan kunt u ons mailen via de website: www.energiedeblaak.nl

Laatst aangepast op
0

Reacties

 • Gast
  Rietje maandag, 11 February 2019

  Hallo
  Ik heb ook voor en achter in de woonkamer convectors-putten, die nu 42 jaar oud zijn en regelmatig met de stofzuiger uitgezogen worden. Nu worden op beide plekken de convectors nog alleen maar aan de linker en rechterzijde warm en een klein stukje in het midden van de hele convector. Maar het grootste gedeelte niet meer. Ook niet als de convectors de enige radiatoren zijn die in huis opengedraaid staan.
  Wat zou het probleem kunnen zijn?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord op mijn vraag.
  MVG

 • Gast
  Rob Meijer dinsdag, 05 February 2019

  Beste Harrie,
  onze convectorput is buiten zichtbaar doordat de sneeuw steeds smelt en de stoep blijft droog bij regen omdat de ondergrond warm is door de convectorput.
  De put is 8 meter breed en de convectorbuis is aangebracht tegen de buitenmuur.
  Er is isolatie aangebracht in de vorm van aluminiumfolie en kunststof kanaalplaten.
  Hier gaat duidelijk veel energie verloren.
  Hoe kunnen we dit oplossen ?
  Ik kan wat afbeeldingen mailen.

 • Gast
  Tineke Overbosch vrijdag, 01 February 2019

  Dag Harrie Remmers,
  Wij wonen sinds kort in een oud huis met een convector voor de tuindeuren. Als ik naar het overzichtje in het artikel kijk, en ik kijk naar onze put, dan lijkt het wel of twee systemen door elkaar zijn gebruikt. Wij hebben geen vloerverwarming en geen kruipruimte maar een betonnen vloer op het zand (we wonen in het veengebied). Enig idee waarmee en op welke plek we het best kunnen isoleren? We hebben net een begin gemaakt met aanbrengen van folie die je onder laminaat legt, maar dat is misschien niet goed. Ik hoor het heel graag.
  Vriendelijker groet

 • Gast
  Rene Kaats dinsdag, 29 January 2019

  Mijn Convectorput is conform 2e plaatje. waarbij
  B=10 cm, E=20Cm, B=10 CM. Element is ong. 20 cm breed, 8 cm hoog. en 200 cm lang.
  Hoogte van verwarmingselement is 30 cm boven cementen vloer. Diepte put is 86 cm.
  Breedte put is 270 cm. Kan ik met glaswol bodem bedekken en dan radiatorfolie langs wanden en over glaswol plaatsen? Of heeft u beter idee?

 • Gast
  Koos dinsdag, 11 December 2018

  Goedenavond,mijn convectoren zijn aan de binnenkant bekleed met een soort zwart ‘rubber’ ( isolatiemateriaal).
  Wat is de naam van dit materiaal?
  Dan kan de andere convectoren hier ook mee bekleden.

 • Gast
  Hans donderdag, 13 December 2018

  Beste Koos,

  Zonder het materiaal te zien kan ik op je vraag geen antwoord op geven.
  Mail me even voor nadere afstemming hans@energiedeblaak.nl

 • Gast
  Willem Raymann donderdag, 01 March 2018

  Wij hebben al sinds 1991 drie convectorputten hier in de woonkamer.
  Eind vorig jaar is hier een verbouwing geweest en wij hebben vloerverwarming op andere plaatsen bijgekregen. En er is een nieuwe kamerthermostaat geplaatst alsmede drie aparte thermostaten voor de vloerverwarming. Wij hebben begin dit jaar geconstateerd dat de drie convectoren niet meer naar behoren functioneren. Één wordt alleen warm in het midden (dit kon de installateur niet verklaren), één wordt alleen links warm (de warmtebuizen komen van rechts) terwijl een derde praktisch over de volle lengte niet de warmte geeft die we gewend waren. En toch is de kamer op temperatuur (?). We hebben de installateur erbij gehaald en deze zag dat de leidingen overal warm binnenkwamen. Zijn verklaring is dat het iets met de klepregeling te maken had en dat wij maar moeten wennen aan deze situatie. Heeft hij gelijk of is er meer aan de hand b.v. einde levensduur van de convectoren in de putten?

 • Gast
  Bas maandag, 18 December 2017

  Beste Harrie,

  In het geval van een convector, is een aanvoertemperatuur van 60 graden C ook voldoende of toch beter 70 a 80 graden C aan te houden?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Groet, Bas

 • Gast
  George Tanis woensdag, 26 July 2017

  Hoeveel mm moet er in het rooster zitten tussen de sleuven ?

 • Gast
  Harrie remmers vrijdag, 05 May 2017

  reactie van Harrie Remmers;
  Zoals in het bovenstaande berichtje aangegeven zal de luchtstoom (schoorsteentrek) toenemen als de schacht boven de convector hoger wordt. Ook de warmte-afgifte zal daarmee toenemen. Globaal kun je stellen dat de warmte-afgifte verdubbelt bij een verdubbeling van de schachthoogte.
  Voor de echte liefhebber is uitgebreide technische informatie beschikbaar bij de fabrikanten. Een daarvan, GEA Happel, een grote Duitse fabrikant, stelt uitgebreide info beschikbaar. Google daarvoor naar "GEA Happel K66" en kies dan voor "GEA Konvektoren K66". Een beetje kennis van het Duits is wel vereist. Is dat een probleem vraag gerust verder; ik zal dan proberen verder te helpen.

 • Gast
  Jan Bolleboom vrijdag, 05 May 2017

  Goed duidelijk verhaal. Feitelijk niet geschikt voor lage temperatuur verwarming.
  Wat is de invloed van de hoogte/diepte van een convectieput?

Laat uw reactie achter

Gast
Gast vrijdag, 19 April 2019