Nieuwjaarswens, terugblik op 2024 en de plannen voor 2025

Natuurlijk begint dit stukje met iedereen een goed en gezond 2025 te wensen.
Het afgelopen jaar was voor de ons een druk jaar, ook al was de EC misschien wat minder zichtbaar in de wijk. De jubileumviering in oktober stond centraal in onze agenda. Een bijeenkomst waar wij met veel plezier op terugkijken. Slechts één energiecafé en dan nog over een onderwerp voor een beperkte groep bewoners. Het onderwerp was namelijk hete luchtverwarming waar toch menig bij Blaakbewoner maar ook in de rest van de stad de nodige belangstelling voor viel te noteren. Toch zijn er de nodige andere zaken voorbij gekomen. Een enquête, uitgezet via onze nieuwsbrief en via het vaste artikel van de EC in dit wijkblad, waarin vragen aan bod kwamen over het energieverbruik, het energielabel en verduurzamingsmaatregelen die bewoners al hadden genomen en welke in de toekomst nog op de rol staan en of er ook financiële bereidheid was die te nemen, leverde interessante – doch beperkte – informatie op. Met name één vraag in de enquête over de toekomstige warmtevoorziening in de wijk leverde interessante reacties op, zoals van de wijkraad: heeft een collectieve ( bijvoorbeeld een warmtenet) of een individuele oplossing ( een warmtepomp of een andere individuele oplossing ) de voorkeur bij huizenbezitters. Een belangrijke vraag omdat het warmtevraagstuk een volgende fase betekent in de energietransitie. Een vraagstuk dat vooral op het bordje ligt van de gemeente die hier hard mee bezig is. Udenhout en Groenewoud zijn de eerste gebieden waar de gemeente begonnen is om te kijken welke mogelijkheden er zijn om duurzamer te gaan verwarmen. De bewoners en maatschappelijke organisaties zoals woningcorporaties en Contour de Twern, worden hierbij nadrukkelijk betrokken. Ook binnen de wijkraad is dit onderwerp opgepakt. De EC en de wijkraad hebben daarom contact met elkaar opgenomen en besloten om gezamenlijk in dit vraagstuk op te trekken. Hoe? Via het oprichten van een werkgroep waar iedereen die belangstelling heeft voor het vraagstuk warmte aan kan deelnemen. Binnenkort volgt de uitnodiging voor deze werkgroep, houd onze website of die van de wijkraad in de gaten. Het is een onderwerp dat elke huizenbezitter aangaat. Doel is te informeren over welke alternatieven voor aardgas er zijn om huizen te verwarmen, voor- en nadelen naast elkaar te zetten en de mogelijke kosten die hiermee gemoeid zijn zodat bewoners kunnen aangeven welk alternatief hun voorkeur heeft. Bewoners dus voorbereiden op wat er hoe dan ook gaat komen.
Ondertussen zijn er nog een aantal andere zaken waar de EC nadrukkelijk mee bezig is. Een ervan is om samen met andere Tilburgse EC’s zit de EC in een werkgroep die zich bezighoudt met energieopslag bijvoorbeeld in de vorm van een (zand)batterij. Mogelijkheden om energie van zonnepanelen overblijft, langdurig te kunnen opslaan om deze in de winter te kunnen gebruiken. In 2025 gaat de EC hier mogelijk een energiecafé over organiseren.
Ook is de EC bezig om in onze wijk het programma Thuis Energie Besparen doe je zo
(TEBDJZ: thuis-energie-besparen-doe-je-zo/ ) kan worden uitgerold. Een programma dat als eerste in Udenhout succesvol is uitgerold en eigenlijk de basis vormt voor de aanpak van een woning: zoeken waar met kleine maatregelen de nodige winst aan energiebesparing kan worden gerealiseerd door kieren in een woning op te sporen en te dichten.
Tot slot nog een oproep: wie belangstelling heeft voor wat de EC doet, meld je aan. Nadrukkelijk is de EC op zoek naar personen die ons kunnen helpen op het gebied van communicatie of ondersteuning kunnen bieden bij het organiseren van activiteiten. Met name is de EC op zoek naar mensen die de gemiddelde leeftijd van het bestuur omlaag kunnen brengen Of het nu gaat om deelname in éen van onze werkgroepen of meepraten in de klankbordgroep waarin over allerlei zaken als het al gememoreerde warmteplan van de gemeente of waar zou de EC zich vooral moeten richten wordt gesproken, geef je op via ons mailadres: info@energiedeblaak.nl