Opwekken

Fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas raken langzaamaan op. De verbranding van deze stoffen draagt vanwege de temperatuurstijging ook bij aan de voelbare klimaatverandering. Met een overstap naar duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken we geen luchtvervuiling.

En het geeft een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. Dit is goed voor mens, dier en natuur. Een ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt.

Zon

Zonne-energie is een schone manier om energie te produceren. Zonnepanelen installeren is dan ook een enorme stap in de verduurzaming van je huis. Je bent dan zeker van duurzame energie en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.

Soms is het om verschillende redenen niet mogelijk om zelf zonnepanelen op het dak te leggen. Als energie coöperatie onderzoeken wij verder naar mogelijkheden voor collectieve projecten waar leden bij kunnen aansluiten.

Wind

Samen met tien lokale energiecoöperaties uit Hart van Brabant hebben wij het initiatief genomen om Burgerwindpark De Spinder in Tilburg te ontwikkelen. Dit park met vier windmolens produceert sinds voorjaar 2020 voldoende elektriciteit om ruim 7.500 huishoudens van schone stroom te voorzien. Als burgers hebben wij zelf onze verantwoordelijkheid genomen om de gevolgen van klimaatverandering te verkleinen en direct te zorgen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ook leden van Energie Coöperatie De Blaak hebben kunnen participeren in dit burgerwindpark. Het bouwproces is in beeld gebracht in de film Burgerwindpark De Spinder: van idee naar werkelijkheid. Zie ook www.spinderwind.nl.

Foto © Spinderwind BV