De Ec vierde haar 10-jarig bestaan 5 oktober in de Harmonie

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat energie-coöperatie De Blaak is opgericht. Daarom heeft ze op  5 oktober een bijeenkomst georganiseerd om bij deze mijlpaal stil te staan en terug te blikken op het verleden en licht te werpen op de toekomst.


Ondanks dat het zonnige weer niet meewerkte was er toch een opkomst van een 50-tal geïnteresseerden uit onze wijk en aanpalende collega-coöperaties.
Onder de enthousiaste regie van de dagvoorzitter, Richard Engelfriet werden de diverse sprekers en onderwerpen aan de orde gesteld. Waarbij het publiek intensief werd aangemoedigd om te reageren op wat te berde werd gebracht.
Als eerste werd het publiek gevraagd om ‘met de voeten’ te stemmen of de EC de goede kant op ging. Dit gaf een overwegend positief resultaat, met onderbouwingen als ‘diverse initiatieven genomen’, ‘concrete resultaten bereikt‘ en ‘goed aan de weg getimmerd’.
Vervolgens werd de wethouder van Verduurzaming en energietransitie gebouwde omgeving, Yusuf Çelik,  gevraagd naar de visie en aanpak vanuit het openbaar bestuur.
De wethouder gaf aan dat de centrale overheid steeds stappen verder maakt en lokale initiatieven van harte aanmoedigt en ondersteunt. Hierbij kan kruisbestuiving tussen lokale initiatieven tot veel synergie leiden. De overheid wil zich inzetten om lokale initiatieven tot concrete resultaten te laten uitgroeien.
Ook de Wijk Uitvoerings Plannen (WUP’s) om de energietransitie te bewerkstelligen kwamen aan de orde. Deze wijkgerichte aanpak evolueert van een vrijblijvende werkwijze naar een aanpak die meer duidelijkheid geeft. Inmiddels lopen er pilots in Udenhout en Groenewoud.
De overheid realiseert zich dat de transitie veel geld kost en dat het belangrijk is dat dit voor iedereen financieel haalbaar moet zijn.
Door de zaal werd erop geattendeerd dat het van levensbelang is om de jeugd bij dit alles te betrekken, gezien het feit dat het voornamelijk ouderen zijn die we in en om de EC tegen komen. Yusuf beaamde dit (en merkte op dat bij andere initiatieven als XT-rebellion juist jongeren de kar trekken). De algemene afdronk was dat de overheid en gemeenschap samen moeten optrekken om resultaat te bereiken.
Na Yusuf gaf Tim van Hattum, van de Landbouw Hogeschool Wageningen, een inspirerende presentatie op basis van zijn boek ‘Only Planet’. Hierin geeft hij aan dat we voor een grote uitdaging staan op het gebied van klimaat en biodiversiteit, die ook nog met elkaar interacteren.
De synthese was dat we  dit probleem kunnen tackelen als we meer in samenwerking met de natuur leren te leven. Dat zijn verhaal aansloeg bleek wel uit het feit dat de exemplaren van zijn boek die Tim had meegebracht, in no-time uitverkocht waren.
Het podium was daarna aan twee leden van de energie-commissie, Han Mescher en Jaap Troost om hun visie te geven. Hierbij kwam naar voren dat de wijkbewoners een nogal defensieve houding aannemen. Een visie op hoe de wijk er in 2050 uit zou moeten zien, zou wellicht tot een actievere houding kunnen leiden. Ook werd teruggeblikt op acties van de EC in het verleden.
Als concreet verbeterpunt werd meer en eenduidiger communicatie vanuit de gemeente en WUP’s genoemd.
De directeur van het POB (Publiek Ontwikkel Bedrijf), Joop oude Loohuis,  sloot de rij sprekers af.
Het POB is opgericht door de gemeenten in het HvB, om voor 2030 grote duurzame energieprojecten te realiseren in zgn. HUBS, zoals HUB de Baars.  Doel is om 1 Terrawatt aan hernieuwbare energie op te wekken  Volgens Oude Lohuis is hierbij de steun en inzet van de energie coöperaties van essentieel belang.
Als laatste agendapunt werden  Ruud Zuer en zijn vrouw letterlijk in de bloemetjes gezet en tot erelid benoemd vanwege hun jarenlange verdiensten voor de EC.
Om iets voor vijven werd het officiële programma afgesloten, en iedereen uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje deze geslaagde middag na te bespreken.