TIP 1
Bij het aanleggen van een PV installatie komt vaak de vraag kijken hoe je de PV installatie aansluit op elektrische installatie in je huis.
In het verleden werd vaak een extra groep in de groepenkast aangelegd, en van daaruit een leiding naar de PV installatie die zich meestal op zolder bevindt.
Dat is op zichzelf een prima oplossing, maar vaak ontbreekt een ongebruikte leiding van zolder naar de groepenkast, is het lastig om die leiding aan te leggen en bovendien vergt dit soms een aanpassing of zelfs vernieuwing van de groepenkast. Dat kan tot flinke extra kosten leiden. Dat ongemak, plus de extra kosten kunnen met een PV verdeler meestal worden voorkomen.
Een PV verdeler is een klein kastje dat je op je zolder installeert op de plaats waar al een stopcontact zit, bijvoorbeeld voor een wasmachine.
Het bestaande stopcontact zit nu in de PV verdeler, en in de PV verdeler zit ook een aansluit mogelijkheid voor de PV installatie.
Door toepassing van een PV (zie afbeelding) verdeler kan vaak aanzienlijk op de kosten van de aanleg van een PV systeem worden bespaard.
Vraag uw installateur daarnaar als hij een offerte voor u maakt.
TIP2
Zonnepanelen (PV) werken op een spanning die niet hetzelfde is als de 230Volt van het elektriciteitsnet. Daarom worden PV panelen aangesloten via een omvormer.
Heb je meerdere panelen dan kunnen al die panelen worden aangesloten op één centrale omvormer. Dat is dan een forse kast waarvoor in huis (meestal op zolder) een plaatsje moet worden gevonden.
Een andere mogelijkheid is om elk paneel een eigen omvormer te geven. Zo’n omvormer wordt buiten, onder elk zonnepaneel geplaatst.
Individuele omvormers zorgen er bovendien voor dat de opbrengst per paneel wordt geoptimaliseerd. Een bekende leverancier van dit type omvormer is Enphase. Omdat deze individuele omvormers de laatste tijd steeds goedkoper zijn geworden kunnen ze concurreren met de centrale omvormer. Voordeel dus: geoptimaliseerde opbrengst van de zonnepanelen en geen omvormer nodig in huis.