Donderdag 18 april 2024 Energie café Duurzame heteluchtverwarming

Op donderdag 18 april 2024 om 20:00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)  zal door energiecoöperatie de Blaak (energiedeblaak.nl) een energiecafé georganiseerd worden over duurzame heteluchtverwarming. Dit zal plaatsvinden in basisschool De Borne, Grebbe 40 in Tilburg. Deze avond is speciaal voor mensen die een heteluchtverwarmingssysteem hebben in de gemeente Tilburg. Een bewoner met een dergelijk systeem, die daaraan zijn warmtepomp heeft gekoppeld, vertelt die avond zijn ervaringen. Verder zullen mogelijkheden/alternatieven om het (hoge) gasverbruik te verminderen worden besproken. Wij ontvangen u graag deze avond en adviseren als u zich vooraf aan te melden via info@energiedeblaak.nl. De toegang is gratis.
 
 

‘Luchtverwarming in woonwijk de Blaak’

Bij de bouw van woonwijk de Blaak in de ‘80-er jaren was luchtverwarming voor woningen nieuw. De vele (zelf)bouwers kregen naast een berg folders van allerlei bouwmaterialen ook informatie over een moderne manier van een huis verwarmen. Geen ‘sta in de weg’ radiatoren nodig, en ‘weg met die lelijke buizen’ was de tekst in de folder. Slechts enkele vloer- en/of wandroosters was alles wat je in de woning kon waarnemen. Een ander benoemd voordeel bij luchtverwarming is dat er geen apart luchtverversingssysteem nodig is. Immers bij de op te warmen lucht wordt steeds ongeveer 10 % verse buitenlucht bijgemengd. De zeer snelle opwarmingstijd is een ander groot voordeel. Kortom het was de moeite waard om een vergelijking te maken tussen een conventionele CV en luchtverwarming. De prijs van luchtverwarming was concurrerend. Overigens het gasverbruik van een verwarmingssysteem kwam in geen enkele folder voor. De prijs van een kuub gas was immers zeer laag. Het was toen gewoonweg geen aandachtspunt. De mooie folders over luchtverwarming waren van Brink uit Staphorst, de enige Nederlandse fabrikant. In de Blaak is de naam Kempair als installateur van Brink luchtverwarming bekend.