Blog: Verduurzamen van mijn nieuwe woning

Sinds 1 juli ben ik de trotse eigenaar van een 2-onder-1 kap in onze geliefde wijk De Blaak. Met zijn 160 m2 woonoppervlak en 500 m3 inhoud biedt deze woning genoeg ruimte voor ons gezin van 5 personen om te wonen maar ook vanuit huis te kunnen werken. Voordat het zover is hebben we nog wel een grote uitdaging te gaan, namelijk het verbouwen en verduurzamen van de woning naar de nieuwste standaarden. Zeker gezien het feit dat de laatste grote investeringen (nieuwe badkamer, cv en zonneboiler) door de vorige bewoner al weer 8 jaar geleden zijn gedaan en het interieur in de woning enigszins gedateerd is, in zoverre je kunt verwachten van een woning uit 1980.

Daarom waren wij zeer verrast dat deze woning een energielabel B kreeg gebaseerd op de nieuwe energielabelregelgeving. Dit zag ik echter  niet terug toen ik van onze energieleverancier het verwachte verbruik onder ogen kreeg op basis van het verbruik van de vorige eigenaar (een alleenstaande man). Deze bleek namelijk 1900 KWh elektra en 3000 m3 gas te verbruiken op jaarbasis. Het elektraverbruik zegt niet zo veel omdat dit vooral afhankelijk is van de gezinssamenstelling en diens hobby’s (Mijn aquarium verbruikte al gauw 700 KWh op jaarbasis). Het gasverbruik daar en tegen was echter wel een grote verassing voor me, zeker omdat ik hiervoor in een hoekwoning woonde uit 1982 met 125  m2 woonoppervlak en 433 m3 inhoud die voordat ik begon met verduurzamen 1200 m3 gas per jaar verbruikte. En dat voor een gezin met 3 opgroeiende kinderen is al een heel nette score. In deze hoekwoning heb ik de nodige ervaringen opgedaan op het gebied van verduurzamen. Grootste projecten waren de na-isolatie van de zolder, plaatsen zonneboiler, vervangen oude cv voor een nieuwe en vervangen van alle ramen en deuren voor kunststof kozijnen met triple glas. Dit resulteerde in meer dan 70% reductie van mijn gas verbruik. Door gebrek aan geschikte dak ruimte kon ik in deze woning niet echt genoeg zonnepanelen kwijt om ons stroomverbruik te reduceren anders had ik dat zeker gedaan.

In deze blog wil ik jullie in het vervolg meenemen in de verschillende stappen die ik ga nemen om deze 2-onder-1 kap te verduurzamen. Mijn uiteindelijke streven is om 0 op de meter voor elektra en gas te krijgen maar voorlopig zou ik al heel blij zijn om het gasverbruik ver onder de 1000 m3 te krijgen en het elektriciteitsverbruik door middel van de salderingsregeling netto op 0 kWh te krijgen. Wordt vervolgd…

Michel Ruts