Blog: Verduurzamen van mijn nieuwe woning deel 2

Weg met de oude Cv-installatie
In mijn vorige blog heb ik geschreven dat de vorige bewoner in zijn eentje gemiddeld 3000 m3 gas per jaar te verbruikte, ook al had de woning een energielabel B gekregen. Nu moet er vermeld worden dat dit label gebaseerd is op de nieuwste regelgeving en dat deze woning dit nipt een label B kreeg door de aanwezigheid van een 75 liter zonneboiler uit 2014. Uit het feit dat deze man alleen woonde, een zonneboiler had die hem van april tot september voldoende warmwater leverde om van te douchen kan ik alleen maar concluderen dat het hoge gasverbruik voor het merendeel op is gegaan aan zijn centrale verwarming (CV).

Zijn CV installatie was dan ook alles behalve eenvoudig. De begane grond kende verschillende onderdelen, namelijk: 2 radiatoren, 2 convectorputten, vloerverwarming en een soort radiatorplaat in de openhaard. Die laatste was blijkbaar geïnstalleerd met het idee om de retour na te verwarmen wanneer men de openhaard had gebruikt. Ook op de eerste etage en zolder stonden flinke radiatoren. En de badkamer was voorzien van elektrische vloerverwarming en een handdoek radiator. Dit alles werd gevoed door dikwandige 35mm leidingen. Al met al een (te) groot en complex Cv-systeem dat indioen verkeerd ingeregeld tot een zeer hoog energieverbruik kan leiden. Mogelijk is dit ook het geval geweest bij de vorige eigenaar.

Mijn eerste besluit was dan ook om het complete CV systeem uit de woning te slopen. Op de handdoekradiator na heb ik alle leidingen en radiatoren verwijderd. Misschien een zeer rigoureuze stap maar ik heb gekozen voor een nieuw manier van verwarmen waarbij de meeste leidingen en radiatoren overbodig waren of op de verkeerde plek hingen. Daarnaast kan je vertellen dat het zeer lastig is om dit zonder veel schade en viezigheid achteraf te verwijderen dus kan je het beter meteen doen terwijl je toch al aan het slopen gaat.

Mijn volgende stap is het laten uithakken van de begaande grondvloer en deze volledig opnieuw op te bouwen volgens de laatste isolatiestandaarden en te voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. Daarnaast zal er door de hele woning balansventilatie aangelegd worden die doormiddel van een aan de cv gekoppelde na-verwarmer alle ruimtes op aangename temperatuur zal houden in de winter. Dit alles kan natuurlijk niet zonder een goede isolatieschil daarom hopen we voor de winter alle ramen en deuren vervangen te hebben door kunststof kozijnen met triple glas en de spouwmuren na geïsoleerd met glaswol. Het dak zal helaas even moeten wachten totdat we begin volgend jaar twee dakkappelen hebben geplaatst waarna de rest van het dak vanbinnen uit na geïsoleerd kan worden.

Al met al ambitieuze plannen maar ik zal van de voortgang met enige regelmaat verslag doen en met jullie delen via deze blog.

Michel